Изложба-ревю на Петър Георгиев

НИШКИ ОТ СЕВЕРА

Ревюто бе част от IХ-ия Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова 2019“, който се провежда ежегодно в родното село на именитата певица – Сладун, общ. Свиленград.

В ревюто бяха показани 18 народни носии, разкриващи красотата на облеклото от Северна България, от средата на XIX до средата на ХХ век.

Гостите и участниците на фестивала имаха възможността да видят традиционни костюми от най североизточните части на родината ни като видинско, врачанско, Средна Северна България – ловешко, троянско, севлиевско, павликенско, великотърновско, беленско, русенско, така и от по източните части на Северна България – поповско, разградско и силистренско.

Някои фолклорни области бяха представени както с образци на по-старата носия, така и на облекла носени в началото на ХХ век. Едни от акцентите на живата изложба бяха носиите от беленско с интересното скършено забраждане, носиите от русенско представящи двурогото забраждане на омъжените жени, също така и носия от родното село на колекционера показваща облеклото на горнооряховския край от втората половина на XIX век.

Pin It on Pinterest

Сподели

Споделете с Вашите приятели!